Cursuri pentru viitoare mămici

Niciun comentariu
Am început să citesc despre cursurile prenatale prin luna a 6 -a de sarcină. Am cerut recomandări de la prietene, am căutat pe internet, am studiat pliantele primite la Baby Expo, ediția din decembrie, și am decis că o să-mi fac timp să merg la aceste cursuri în perioada concediului prenatal.  În scurt timp nici nu a mai fost nevoie să decid ce program să aleg. Asta pentru că am primit o invitație de la Adela Stoicescu, de a participa la Cursul de pregătire pentru naștere oferit de  SAMAS - Program de Sănătate pentru Mame și Sugari. Cursul conține 6 ședințe, este ținut de Andreea Andrei și este de mare ajutor pentru viitoarele mămici.  Andreea Andrei este minunată. Te ajută să înțelegi și-ți dă încredere că totul va fi bine, că sunt lucruri normale și trebuie privite ca atare.  Inițial am crezut că nu voi afla foarte multe lucruri noi, doar citisem vreo 3 cărți despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului. Citeam și bloguri, intram și pe forumuri - aici mai cu măsură, nu de alta, dar la noi se pare că extremele sunt la modă. "Și atunci de ce mai aveai nevoie de cursuri?" - veți întreba. Ei bine, tocmai pentru că există atât de multe informații încât uneori este greu să le filtrezi. Sigur că da, mamele noastre s-au descurcat și fără Google și fără cursuri. Dar și fără scutece de unică folosință, fără mașini de spălat vase sau rufe și multe altele. Iar eu sunt de părere că dacă există ceva care să-ți ușureze munca și să-ți facă viață mai frumoasă, atunci argumentele "pe vremea mea nu era așa ceva și ne-am descurcat" nu mai sunt valabile.
Cu alte cuvinte, mie mi-au plăcut foarte mult cursurile, abia aștept să particip și la cursul despre masajul bebelușului, care se face după ce copilul împlinește o lună.
Vă voi povesti de ce am fost atât de încântată și vă voi dezvălui câte puțin despre fiecare ședință la care am participat.

Şedinţa 1: Despre sarcină 
Este bine să faci cursul între săptămânile 16 - 28 de sarcină.
Subiectele abordate:
Anatomia pelviană
Schimbări hormonale
Sexualitate/Igiena vieţii (sport, obiceiuri sănătoase)
Alimentaţie
Cel mai important subiect mi s-a părut -  Semnele de alarmă în sarcină  -, asta pentru că este destul de greu să-ți dai seama cum este sau nu este normal să te simți atunci când ești însărcinată, mai ales dacă ești la prima sarcină. Experiență altor gravide nu este relevantă, pentru că suntem diferite. Desigur, medicul meu mi-a spus să-l sun întotdeauna când am o problemă și nu știu dacă este sau nu normal să mă simt așa.  Dar este bine să ai câteva puncte de reper, astfel încât să nu intri în panică de fiecare dată când simți ceva nou.


Şedinţa 2: Pregătirea perineului 
Este bine să faci cursul între săptămânile 16 - 28 de sarcină.
Subiectele abordate:
Ce este perineul?
Ce este epiziotomia/ruptura perineală?
Exerciţii practice de pregătire a musculaturii
Masajul perineal
Perineul după naştere
Dacă intri pe orice forum de mămici, vei afla o mulțime de povești despre epiziotomie. Evident, fiecare cu părerea și experiența ei, astfel încât poți citi o zi întreagă fără să găsești un răspuns. Ba mai mult, te poți speria de aceaste experiențe și vei începe să vezi nașterea ca pe ceva înfricoșător. Ei bine, la acest curs Andreea explică totul pe înțelesul tău, fără limbaj medical complicat. După ce termini ședința vei avea cu totul altă părere despre ce înseamnă, cum, când și de ce se face epiziotomia, ce drepturi ai tu, ce poți să faci și așa mai departe. Mai mult, subiectul "perineu" chiar nu trebuie să fie ceva tabu. Cu cât știi mai multe, cu atât mai bine. În plus, poți întreba orice îți trece prin minte, fără să te simți jenată. Este un curs la care vii să înveți.

Şedinţa 3: Despre naşterea normală 
Este bine să faci cursul între săptămânile 28 - 32 de sarcină.
Procesul naşterii fiziologice
Semnele care anunţă naşterea
Pretravaliul
Travaliul
Expulzia
Andreea ne-a povestit despre câteva scenarii de luat în calcul, astfel încât să încercăm să intuim cursul evenimentelor. Desigur că fiecare travaliu este diferit însă există totuși semnale clare de care trebuie să ții cont. Ne-a mai explicat și ce se întâmplă în spital, din momentul în care ajungi și până când te externezi. Trebuie să recunosc, atunci când Andreea explică ceva totul pare foarte simplu și logic. Într-un fel, pe mine m-a liniștit și mi-a dat încredere. Asta pentru că, până la urmă, depinde foarte mult cum te raportezi la întreaga experiență.

Şedinţa 4: Despre naşterea medicalizată 
Este bine să faci cursul între săptămânile 28 - 32 de sarcină.
Subiectele abordate:
Tipuri diferite de naştere şi indicaţii
Naşterea cu anestezie
Naşterea indusă
Operaţia de cezariană
Naşterea instrumentată
 Nașterea medicalizata nu înseamnă doar cezariană. Ci și naterea normală indusă sau cea cu anestezie epidurala. Fiecare proces este povestit în detaliu, iar cel mai mult mi-a plăcut faptul că ni s-a explicat care sunt cele 3 cazuri în care cezariana este recomandată, pe lângă cazurile de urgență, desigur. Aceste lămuriri au fost de mare ajutor pentru mine, fiindcă vreau să nasc normal.

Şedinţa 5: Despre alăptare 
Este bine să faci cursul între săptămânile 32 - 36 de sarcină.
Subiectele abordate:
Fiziologia alăptării
Provocări în timpul alăptării (anatomia sânului, suptul, puseu de creştere, sănătatea mamei)
Durata alăptării şi etape
Alimentaţia în timpul alăptării
Da, poate că alăptarea este cel mai normal și natural lucru din lume. Însă pentru cele care devin mame pentru prima dată este ceva nou și pur și simplu nu ai de unde să știi anumite lucruri. Poate că poziționarea și atașarea bebelușului la sân va fi pentru unele mămici un lucru extrem de ușor și firesc. Dar pentru altele poate fi un proces greu, anevoios... un eșec total. În plus, nici poveștile de pe forumuri sau bloguri nu ajută prea mult. Eu una am preferat să nu citesc foarte mult despre asta. Cursul m-a ajutat să înțeleg multe lucruri - am primit informații pe care chiar nu le-am găsit în cărți sau pe siteuri de specialitate. Și vestea bună este că SAMAS are și consultații de alăptare, asta în cazul în care chiar nu te descurci și ai probleme. Astfel că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la acest proces. Încerci, aplici sfaturile primite la curs iar dacă ceva nu merge bine, există soluții întotdeauna. Iar ajutorul unui consultant este foarte important.

Şedinţa 6: Despre îngrijirea sugarului 
Este bine să faci cursul între săptămânile 32 - 36 de sarcină.
Subiectele abordate:
Îngrijirea mamei
Nevoi psiho-emoţionale şi fizice ale mamei
Rolul tatălui
Îngrijirea bebeluşului (igienă, somn, nevoi psiho-emoţionale şi fizice, semne de sănătate, parenting)
Dacă ar fi să aleg, cursul despre îngrijirea bebelușului mi s-a părut cel mai frumos. Poate și pentru că la acest curs și-au făcut timp toți tăticii să participe, am primit păpuși-bebeluși pe care să exersăm băiţa și schimbatul scutecului și ne-am dat seama că nu-i chiar floare la ureche să faci asta. Din nou, felul în care Andreea explică și ilustrează fiecare proces în parte face ca totul să pară simplu. În plus, am primit și o listă cu nevoile mamei și bebelușului - este foarte utilă, mai ales că există atât de multe produse, sfaturi, campanii, spoturi publicitare, încât uneori chiar nu mai știi dacă ai sau nu cu adevărat nevoie de așa ceva.
Programul cuprinde și Cursul pentru tătici / Cursul de Puericultură iar tații care participă primesc Atestat de Puericultură pentru a obține 10 zile în plus de concediu ca să stea alături de mamă și bebeluș. În urma participării la Cursul de Puericultură tatăl poate profita de acest concediu în primele 8 săptămâni de la nașterea bebelușului.

După ce termini cursul ești mai informată și mai pregătită. Știi deja informațiile de bază, ești mai încrezătoare și, foarte important, știi că poți apela la echipa SAMAS cu încredere. 

 Informații utile despre SAMAS și serviciile oferite:


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu