110 ani de la nașterea lui Christian Dior

Niciun comentariu
   Pe 21 ianuarie 2015 s-au împlinit 110 ani de la naşterea lui Christian Dior - un adevărat talent ce merită apreciat aşa cum se cuvine. Christian Dior a avut un singur vis, să facă femeile nu doar mai frumoase, dar și mai fericite. Astfel, prin creațiile sale vestimentare, a parfumurilor și a liniei de machiaj, acesta a anticipat ce vor femeile și le-a oferit o nouă expresie a fericirii.
Catherine deschide ușa atelierului iar Mitzah exclamă: "Uite-o pe Miss Dior!" În  acel moment totul era clar pentru Christian: "Miss Dior, iată numele parfumului meu!"  Aceast este istoria din spatele unui parfum celebru, primul lansat de Dior, în 1947. În același an, în luna februarie,  apare și colecția "Corolle" (cunoscută și sub numele "New Look"),  inspirată de mama să, Madeleine.  Imaginați-vă o prezentare de modă într-un loc chic, casa creatorului, de pe strada Montaigne, Paris.  O colecție ce a uimit pe toată lumea, în special pe jurnaliștii de la marile publicații ale vremii Vogue,  L'Officiel, Harper's Bazaar, Elle, The New York Herald Tribune, Femina,  L'Art et la mode etc. Iată ce puteai citi în reviste după această prezentare:  "Colectia Christian Dior. Prima reacție: stupefacție; a doua: entuziasm; a treia: laude; a patra: disperare pentru că nu am avut suficientă încredere în acest show încă de la bun început.  O nouă femeie se naște, cu o siluetă surprinzătoare. O revoluție a modei!"   Carmel Snow, editor-șef  al revistei Harper's Bazaar a afirmat: "Este o revoluție, dragul meu Christian. Rochiile tale au un aer așa de "New Look". Sunt minunate, știi."  Astfel, cele mai frumoase femei din lume s-au grăbit la saloanele de pe Avenue Montaigne pentru a obține cele mai bune creații ale acestui geniu al modei: Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, Rita Hayworth și Ava Gardner.

  De altfel, dorința de a creea un parfum este strâns legată de lansarea liniei vestimentare "New Look".  Christian  își dorea un parfum care să completeze colecția, ceva special,  romantic și feminin. Iar muza acestei creații olfactive a fost chiar sora sa de 15 ani, Catherine Dior. "Vreau un parfum care să miroasă a iubire!" Acestea sunt cuvintele pe care Christian Dior le-a rostit în timp ce căuta esențele perfecte. Într-un final, a optat pentru iasomie, paciuli și accente ciprate, ce dau un plus de personalitate parfumului. Christian a fost un adevărat pionier, nu doar în domeniul modei, ci și în cel al produselor de înfrumusețare. În 1953 el lansează primul ruj, "Rouge Dior", un produs cu adevărat inovator pentru acea epocă, într-un ambalaj extrem de elegant.  Talentul îi este recunoscut public în anul 1957, când apare pe coperta publicației Time. Este de altfel și primul designer care are această onoare. Cariera lui este în plină ascensiune, urmând o serie de evenimente ce-i vor aduce faima internațională: prima prezentare de modă, ce a avut loc la Moscova, în 1959, lansarea primului lac de unghii în 1962, crearea primului parfum masculin - "Eau Sauvage", în 1966.  În 1975 Dior lansează prima linie de ceasuri iar în 1986 apare primul tratament pentru îngrijirea tenului, "Capture". 

   Anii 1990 sunt plini de evenimente importante. În 1995 Christian Dior lansează prima geantă - Lady Dior. Un accesoriu de lux, adorat de Prințesa Diana. Aceasta s-a îndrăgostit pur și simplu de geantă, purtând-o peste tot, indiferent de ocazie.  În 1997, casa copilăriei din Granville este transformată în muzeu.  Aceste este un loc cu totul special, de care creatorul își aducea aminte mereu cu drag. Anul 1998 înseamnă pentru Dior lansarea unei linii de bijuterii, o serie de accesorii pline de rafinament și eleganță.  Pasiunea pentru parfumuri este mai vie ca oricând, iar în 1999 apare "J'adore", un parfum  senzual și intens, ceva ce multe femei au declarat că-și doareau de foarte mult timp.  Ca și "Miss Dior",  acest parfum a fost o adevărată revelație, a strarnit o mulțime de controverse. Numele Dior era pe buzele tuturor, de la femei obișnuite la staruri de cinema, astfel că designerul a avut legături strânse cu cele mai mare vedete, de la Charlize Theron la Sophia Loren, Sharon Stone, Rita Hayworth sau Natalie Portman.  Însă nici gama de parfumuri masculine nu este neglijată, în 2005 apare un nou parfum dedicat domnilor - "Dior Homme".   

Foto: Vogue.co.uk & PR




 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu